Bästa tipsen för maratonloppet

Den stora dagen är äntligen här och du är förmodligen lite nervös eller förväntansfull. Du har tränat i flera månader, tänkt på kosten och vilan den senaste veckan, valt ut rätt kläder efter väderleken samt ätit en stadig frukost. Hittills har du skött dig exemplariskt, så det borde bara vara att köra. Det finns dock en hel del saker som in i det sista kan avgöra om du lyckas ta dig i mål eller inte. Mycket tid läggs ned för att förbereda inför ett maratonlopp, men det finns många saker du måste tänka på under själva loppet. Bland annat är det viktigt att disponera tiden rätt, dricka redan från början och lyssna på kroppens signaler. Här får du de bästa tipsen för maratonloppet.

Disponera tiden rätt

Du har tränat dina långpass och du vet vilket som är ditt tempo på dessa längre distanser. Du vet att det är viktigt att ta det lugnt i början för att inte gör av med onödigt mycket energi tidigt i loppet. Trots att de flesta löpare vet om detta är det många som faller i fällan och går ut alldeles för hårt i början av loppet. Stämningen på loppet, de andra löparna och tävlingsnerverna gör att många går på känsla istället för förnuft och således startar med att springa snabbt. Om du startar för snabbt och börjar med att försöka springa om andra löpare kommer du få ett riktigt jobbigt lopp.

Det är absolut nödvändigt att disponera tiden rätt under loppet. Det innebär att du inte ska ta ut dig för hårt i början eftersom det kommer att resultera i att det blir riktigt kämpigt och långsamt i slutet. Försök att hålla ett så jämt tempo som möjligt, allra helst ska du försöka ha en så kallad negativ split där den andra halvan av loppet är snabbare än den första. Detta kommer ge en mycket roligare och mer njutningsfull upplevelse än om du tappar en massa tid i slutet av loppet.

Drick och ät från början

Det är viktigt att du dricker redan i början av loppet. De flesta lopp serverar vatten och vätska till deltagarna cirka varannan eller var tredje kilometer. Se till att dricka redan vid den första vätskedepån även om du inte är törstig. Många gör misstaget att vänta tills de är törstiga, men då är det redan försent eftersom du redan förlorat den vätska och de salter som kroppen behöver. 42 kilometer är riktigt långt och du kommer att behöva få i dig energi i form av mat, gel eller energibars. Frossa inte direkt innan loppet, utan se istället till att äta det som bjuds under loppet eller ta med dig egna gels.

Lyssna på kroppen

Sist, men inte minst, är det viktigt att lyssna på kroppen när du springer så långt. Pressa dig inte om kroppen säger ifrån. Ett maraton är mycket långt och om du mår dåligt eller får en skarp smärta i kroppen bör du uppsöka läkare eller sjukvårdare längs banan. Vid mindre smärta kan det vara en god idé att gå ett tag för att se om den avtar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *