Klä dig rätt inför maraton

Kläderna, och framför allt skorna, är mycket viktiga för att loppet ska bli så behagligt som möjligt. Vissa tror att det endast är träningen och kosten som spelar roll på maratondagen, men fel klädval kan få mycket negativa konsekvenser. Nedan får du de bästa tipsen så att du klär dig rätt på maratonloppet.

Anpassa efter väderleken

Kolla väderleksrapporten och anpassa klädseln efter den. Detta gäller framför allt om du ska springa ett lopp i Sverige där vädret kan variera kraftigt från år till år. Stockholm maraton som går av stapeln i början sommarn har haft alltifrån värmebölja med uppemot 30 grader till iskalla vindar och spöregn. Oavsett väder är det upp till dig som löpare att anpassa kläderna.

Ett vanligt misstag är att klä sig för varmt. Tänk på att du blir varm av att springa och därför är det viktigt att inte ha för varma kläder trots att väderleksrapporten visar relativt kallt väder. Använd istället ett värmande pannband, vantar och buff som du enkelt kan ta av om det bli för varmt. En tunn vattentät jacka kan vara bra vid regn.

Värmande plagg i startfållan

Problemet vid kallt väder är att det är riktigt kallt att stå i startfållan i väntan på starten. Istället för att springa med varma kläder är det bättre att du har på dig någon gammal tröja som du kan slänga av dig vid start. Om du inte har något slit-och-släng-plagg hemma kan du ta en svart plastpåse och använda som skydd mott regn och kyla.

Undvik nya plagg

Ett vanligt misstag som många nybörjare gör är att de köper nya kläder och skor inför loppet. Detta kan resultera i obekväma skavsår under loppet. Håll dig till favoritkläderna som du vet fungerar under långpassen. Framför allt är det viktigt att inte riskera att få svåra skavsår av skorna. Undvik därför nya plagg och skor på den stora dagen.

Lägg fram kläderna kvällen innan

Noggrann planering är viktigt för att maximera din prestation på loppet. Låt inte morgonen samma dag förstöra månaders träning. Många är nervösa på den stora dagen och det är lätt hänt att glömma viktiga saker i stressen. Se till att förbereda all utrustning kvällen innan. Lägg fram kläderna, packa en väska med ombyte samt en tjock tröja att dra på dig efter loppet. Sätt gärna fast nummerlappen med säkerhetsnålar redan dagen innan. Ju mer du kan förbereda desto bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *