Checklista inför maratonloppet

Den stora dagen är här och förmodligen är du både nervös och exalterad på samma gång. Det finns mycket att tänka på och för att säkerställa att du inte glömmer något har vi tagit fram en smart checklista inför loppet. Plocka fram denna dagen innan loppet för att stilla nerverna.

1. Köp frukost dagen innan

En stadig frukost är avgörande för att du ska orka springa 42 kilometer. Se därför till att du har ett välfyllt kylskåp för att kunna tillaga en bra frukost. Undvik att experimentera med maten utan ät istället vad du brukar, men en rejäl portion.

2. Drick i god tid

Det är ingen idé att försöka dricka stora mängder vatten precis innan start. Börja istället dricka vatten redan dagen eller dagarna innan loppet. Drick små mängder ofta så att kroppen kan lagra vätskan.

3. Packa väskan kvällen innan

Kolla väderleksrapporten och packa därefter väskan. Om det ser ut att bli regnigt och kallt behöver du varma överdragskläder och eventuellt en regnjacka. Om det ser ut att bli varmt bör du packa ned en vattenflaska och eventuellt vätskeersättning. Lägg fram kläderna du ska springa i redan kvällen innan för att undvika onödig stress på tävlingsdagen. Kom ihåg att välja gamla kläder och skor som du redan är van vid för att minska risken för skavsår.

4. Planera färdvägen

Kvällen innan bör du göra upp en plan för hur du ska komma till starten. Oavsett om du ska åka kommunalt eller ta bil bör du ha i åtanke att ett maratonlopp ofta stör trafiken. Gator kan vara avstängda och tidtabeller kan ändras. Dessutom är det ofta mycket folk där både deltagare och publik trängs. Var därför ute i mycket god tid på tävlingsdagen för att säkerställa att du hinner till starten.

5. Ställ klockan

Att försova sig på tävlingsdagen är ingen bra idé. Dels för att du utsätter dig själv för onödig stress, dels för att du riskerar att inte ha tillräckligt med tid för de viktiga förberedelserna på morgonen. Cirka tre timmar innan tävlingsstart bör du äta en rejäl måltid och därför bör du ställa klockan så att du har tid för detta.

6. Njut av loppet och belöna dig själv

Glöm inte bort att ha roligt och njuta av loppet som du tränat så länge inför. Ta det lugnt i början och dela upp loppet i etapper. När det känns kämpigt kan du visualisera målgången och en eventuell belöning till dig själv. En belöning kan exempelvis vara att äta din favoriträtt till middag efter loppet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *