Träna inför ett maraton

Maratondistansen är alla löparens dröm. Det är något magiskt med att springa 42 kilometer under loppet av några timmar. Det är en mycket lång distans som kräver noggranna förberedelser. Det är viktigt att lägga upp en träningsplan, men lika viktigt att hitta motivation och äta ordentligt. Här kan du läsa mer om hur det är att träna inför ett maraton.

Vad är ett maraton?

Maraton är ett långdistanslopp som är 42 195 meter långt. Sporten kommer ursprungligen från Grekland då en soldat sprang från staden Marathon in till huvudstaden Aten med ett viktigt budskap. Idag är det är en olympisk löpgren som sker på gator, landsväg eller i naturen. De flesta som tävlar i maraton gör dock det i ett av de hundratals maratonlopp som arrangeras för motionärer såväl som elitlöpare. Vissa av dessa lockar tiotusentals löpare varje år vilket gör maratonlopp till riktiga folkfester.

Kan alla springa ett maraton?

Inte alla, men de flesta kan springa ett maratonlopp. Om du är fullt frisk och skadefri samt har tillräckligt med tid för att förbereda dig kan du springa 42 kilometer. Det är dock viktigt att ha respekt för att distansen är riktigt lång. Därför måste du successivt vänja kroppen vid att springa så långt flera månader, ibland år, i förväg. Människor med hjärtproblem bör undvika att springa maraton. Om du har någon form av sjukdom är det alltid viktigt att rådgöra med läkare innan. Ett maratonlopp är en enorm påfrestning på kroppen och det är viktigt att vara medveten om det. Personer med ledproblem, knä- eller höftproblem eller liknande kan också ha svårigheter att springa så långt. Givet att du är fullt frisk och har tid att träna ordentligt inför loppet är det bara att ge järnet.

Förberedelser

Förberedelserna inför loppet är A och O för att du ska lyckas och för att din kropp ska må bra. Om du har sprungit långlopp, kanske till och med maraton, tidigare krävs det oftast åtminstone tre till sex månader att komma i maratonform. Om du har haft ett längre uppehåll från löpningen eller aldrig sprungit långlopp tidigare bör du räkna med att det tar minst ett år att förbereda kroppen. Många vill gärna hitta genvägar, men när det handlar om maratonträning gäller det att träna kroppen på att springa långt. Om du går från ett par kilometer och plötsligt springer över 20-30 kilometer kommer det att vara smärtsamt för din kropp. I värsta fall kan du skada dig. Genom att följa ett träningsschema och successivt bygga upp löpmängden kan du undvika skador.

Motivation

Det är viktigt att hitta tillfredsställelsen i träningen och förberedelserna. Spring för din egen skull och inte för att bevisa för andra att du kan eller för att ”alla andra gör det”. Fundera på varför du vill göra det. Detta är viktigt för att bibehålla motivationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *