Olika sorters maraton i världen

Antalet maratonlöpare har ökat explosionsartat de senaste åren. Många lopp blir fulltecknade flera månader i förväg trots att det finns tiotusentals platser. Många väljer att resa till andra länder och orter för att kombinera löpning med turistande. Maratonlöpning har för många blivit en livsstil och en gemenskap. Andra löpare kan dela känslan av hopp och förtvivlan under loppet samt den eufori som uppstår när man korsar mållinjen. Här kan du läsa mer om olika sorters maraton i världen som kan ge dig inspiration.

Marathon Major-loppen

Vissa lopp är större, häftigare och mer prestigefulla än andra. De sex så kallade Marathon Major-loppen utgörs av de största loppen i världen. Dessa maratonlopp arrangeras i Tokyo, New York, Boston, London, Berlin och Chicago. Dessa lopp är mycket prestigefulla för såväl elitlöpare som motionärer. För elitlöpare är det både den ansenliga summan prispengar som lockar samt det faktum att dessa lopp drar enorma mängder publik. För motionärer kan det vara väldigt svårt att få en av de åtråvärda platserna, eftersom det antingen sker via lotteri eller med kvalificering med tider från tidigare lopp. Om man lyckas genomföra samtliga sex lopp får man en särskild medalj samt titeln ”Six Star Finisher”.

Upplevelser utöver det vanliga

Om du vill springa ett maratonlopp som är en upplevelse över det vanliga kan du bland annat springa ”The Great Wall Marathon” som är ett lopp på den kinesiska muren eller Tromsø maraton som springs på natten i midnattsol. Under det vackra loppet ”Marathon du Médoc” som går genom vingårdarna i Bordeaux kan deltagarna dricka vin och äta delikatesser som ostron och gåslever under loppet. Det finns många annorlunda maratonlopp och det gäller bara att hitta det som passar dig och dina intressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *